(ВІДЕО) В Україні запрацював координаційний центр інтегрованого управління кордонами

НАЗАД
22 квiтня 2024 19:35

У понеділок, 22 квітня, за участі Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної; Посла ЄС в Україні, Катаріни Матернової; Міністра внутрішніх справ України, Ігоря Клименка та Першого заступника Голови Держприкордонслужби Володимира Нікіфоренка відбулось відкриття координаційного центру інтегрованого управління кордонами.

Участь у заході також взяли члени міжвідомчої робочої групи з питань координації ІУК, зокрема парламентарі, профільні заступники міністрів, представники Нацполіції, Нацгвардії України, Військово-Морських Сил ЗСУ; міжнародних агенцій та громадських організацій тощо.

Віце-прем'єр-міністр Ольга Стефанішина підкреслила важливість ролі прикордонників, які в складних умовах не лише боронять державний кордон, але й залишаються флагманом впровадження найкращих європейських практик управління кордонами. Вона зауважила на результатах урядової роботи навколо цього питання, серед яких: внесення змін до Стратегії ІУК; затвердження плану заходів на 2023 – 2025 роки щодо її реалізації; схвалення методики оцінювання якості ІУК.

«Дуже важливо що робота координаційного центру розпочинається саме сьогодні, коли відновлено рух вантажівок через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» після кількомісячної блокади зі сторони польських фермерів. Відкриття центру – це ще один крок до повноправного членства України в ЄС, а ІУК є візитівкою України на шляху євроінтеграції», – підкреслила урядовиця.

Перший заступник Голови ДПСУ Володимир Нікіфоренко повідомив, що Координаційний центр призначений для забезпечення моніторингу і висвітлення обстановки на державному кордоні. Центр створено на базі Ситуаційного центру МВС, постановою Уряду України відповідно до вимог Регламенту ЄС. Його діяльність є одним з критеріїв вступу України до ЄС.

Володимир Нікіфоренко зазначив, що напередодні офіційного запуску Центру було проведено низку консультацій з європейськими партнерами, під час яких сформовано спільне бачення Центру й перспектив його розвитку. Співробітники 5 суб’єктів працюватимуть у складі центру – на постійній основі: Держприкордонслужба, Держмитслужба, Нацполіція, Нацгвардія та Державна міграційна служба.

«Робота Центру буде спрямована на сприяння забезпеченню координації дій суб’єктів ІУК, здійснення обміну даними та проведення досліджень, формування спільних висновків та прогнозів, підготовку ситуаційного звіту про обстановку на державному кордоні», – наголосив Володимир НІКІФОРЕНКО

Під час заходу учасники зокрема ознайомились з ситуаційним центром, який є майданчиком спільної роботи аналітиків системи МВС, а саме – працівників поліції, міграційної служби, рятувальників прикордонників та військовослужбовців Нацгвардії.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко підкреслив, що усі вони мають безпосередню взаємодію один з одним, а також доступ до усіх відомчих автоматизованих-інформаційних систем, систем відеоспостереження тощо. Він зауважив, що така форма взаємодії дозволяє безперервно в режимі 24/7 стежити за станом безпекового середовища в країні, зокрема здійснювати збір інформації про ворожі обстріли та їх наслідки, ситуацію на фронті на ділянках відповідальності МВС, міграційними процесами в країні, зокрема зовнішньою та внутрішньою міграцією, перетином кордону, координувати роботу всіх органів системи МВС тощо.

По завершенні презентації Центру відбулось засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації ІУК. Учасники затвердили оновлений склад робочої групи, проінформували про стан виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії ІУК у 2023 році та про стан передачі об’єктів державної власності пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення до сфери управління Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

Зокрема, в межах виконання Плану розпочато реалізацію всіх визначених на 2023 рік заходів, загальний прогрес його виконання склав 74%. Так, внесено зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів; проведено первинну оцінку стану імплементації актів права ЄС; подано на розгляд Уряду законопроєкт «Про обробку попередніх даних реєстрації особи» тощо.

Йшлося також про оновлені програми підготовки навчальних закладів з воєнної підготовки та кримінального аналізу та співпрацю з партнерами щодо створення механізму оцінювання ІУК: зокрема сформовану тимчасову робочу групу, у тому числі із залученням представників місцевих органів влади та експертів Консультативної місії ЄС та проведені для них навчання за участі Агенції FRONTEX.

У ході діалогу Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова зазначила, що створення даного центру – це велика інвестиція, у те, аби Україна в майбутньому була у безпеці: «Наша зустріч – це активна взаємодія, яка необхідна вам для вступу у ЄС. Ми дійсно тут, аби підтримати вас. І створення такого центру у вас в країні – це дуже важливо, адже це об’єднує ЄС, як з боку людей, так і з боку постачання товарів. Ми маємо захищати наші спільні кордони. Пам’ятайте, що даний крок наближає вас до ще більшої взаємодії з країнами ЄС».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси